مقاله پژوهشی

چگونه مقاله پژوهشی بنویسیم؟

بدون تردید تمام پیشرفت‌های بشری در همه زمینه‌های علمی، صنعتی، تکنیکی و جامعه شناسی مدیون پژوهشگران و محققین می‌باشد. اساس دانش بر پایه پژوهش استوار است بدیهی است نتایج پژوهش‌ها برای جوامع علمی و دانشگاهی از اهمیت بالایی برخوردار است. مهم‌ترین و متداول‌ترین شیوه ارائه پژوهش و تحقیق، نگارش مقاله پژوهشی است. یک مقاله پژوهشی شامل بخش‌هایی است که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم:

عنوان، نام نویسنده یا نویسندگان، اطلاعات تماس، چکیده، واژگان کلیدی، مقدمه، مبانی نظری تحقیق، روش تحقیق، یافته‌های تحقیق، بحث و نتیجه گیری و فهرست منابع

عنوان مقاله

این بخش نخستین قسمتی است که می‌تواند توجه را به خود جلب کند. عنوان مقاله پژوهشی باید با موضوع تحقیق هماهنگ بوده و در ارتباط باشد. علاوه بر آن عنوان باید از نظر جمله بندی و جذابیت نیز مناسب باشد.

به هیچ‌وجه نباید در انتخاب عنوان مقاله پژوهشی از اصطلاح و یا علامت اختصاری استفاده کرد. عنوان رسا و قابل درک که در برگیرنده موضوع مقاله باشد بسیار مناسب است.

عنوان مقاله پژوهشی به گونه‌ای انتخاب شود که جهت گیری و یا پیش‌داوری خاصی را القا نکند. در عنوان نباید نظر محقق به خواننده تحمیل شود.

بهتر است واژه‌های کلیدی و بنیادین مقاله را در عنوان نیز دخالت دهید. به این صورت که عنوان حاوی کلماتی باشد که در تحقیق نقش اساسی دارند.

نتیجه پژوهش را به صورت قانونی اثبات شده در انتخاب عنوان به کار نبرید. عنوان مقاله پژوهشی فاقد نتیجه گیری است.

اسامی نویسندگان و آدرس‌ها

یک مقاله پژوهشی حاصل همکاری گروهی است که در مطالعه و پژوهش شرکت داشته‌اند. در نوشتن اسامی بهتر است نام نویسنده اصلی را به صورت مشخص و جداگانه نوشته و اسامی بقیه همکاران را پس از آن قید کنید. ذکر آدرس کامل و شماره تماس تنها برای معرفی نویسنده اصلی الزامی است.

نگارش مقاله پژوهشی

چکیده تحقیق

بعد از عنوان بیشترین قسمتی که می‌تواند نظر خواننده را جلب کند بخش چکیده مقاله است. در نظر داشته باشید که گاهی متن کامل مقالات در دسترس نیست و در برخی از موارد زمان کافی برای مطالعه مقاله وجود ندارد به این ترتیب یک چکیده خوب نوشته شده می‌تواند سرنوشت مقاله را مشخص کند. مقدمه، اهداف، روش‌ها و نتایج تحقیق باید به صورت خلاصه شده و منطقی در چکیده وجود داشته باشد تا اطلاعات خوبی به خواننده منتقل کند.

واژگان کلیدی

در اغلب موارد از ۵ یا ۶ کلمه اصلی که اهمیت بیشتری دارد به عنوان واژگان کلیدی استفاده می‌شود. ذکر این واژگان برای سایت‌های علمی بسیار ضروری است و می‌تواند به محققین در یافتن مقاله کمک کند.

مقدمه

در مقدمه می‌توان اثبات کرد که مقاله پژوهشی ارزش مطالعه را دارد یا خیر. آشنایی خواننده با موضوع و تحقق در این قسمت صورت می‌گیرد. این بخش در عین شیوایی باید موجز بوده و بین یک تا دو صفحه باشد.

مبانی نظری تحقیق

مبانی نظری تحقیق در واقع ادبیات تحقیق است که به شرح مفاهیم، تاریخچه و تعاریف می‌پردازد. در این بخش تسلط نویسنده در ادبیات تحقیق و مبانی نظری موضوع تحقیق نقش اساسی دارد. یک مقاله پژوهشی مناسب مبانی نظری قوی و خوبی دارد که با ارجاعات مستندسازی شده است.

روش تحقیق

روش تحقیق، چگونگی انجام پروژه را بازگو می‌کند. اعتبار یک مقاله پژوهشی به روش تحقیق معتبر و علمی است که به کار گرفته می‌شود. در این قسمت باید نمونه‌های بررسی شده، نوع نمونه گیری، جامعه آماری و هدف، مراحل انجام تحقیق همچنین نحوه تجزیه- تحلیل داده‌ها به وضوح ذکر شود. میزان دقت و صحت نتیجه گیری با این بخش سنجیده می‌شود.

یافته‌های تحقیق

بدیهی است که هر پژوهشی منجر به نتیجه‌ای خواهد شد. نتایج اصلی و کلیدی پژوهش را با دقت و واضح بنویسید. هر گونه بزرگنمایی در یافته‌های علمی صحیح نمی‌باشد. نتایج حاصل از پژوهش را می‌توان در قالب اعداد، جداول، چارت و نمودارها نشان داد و داده‌ها را به طور کامل تشریح و ارزیابی کرد. از آزمون‌ها و روش‌های آماری برای بررسی نتایج استفاده کنید تا نتیجه گیری منطقی‌تر باشد.

بحث و نتیجه گیری

این بخشی است که در آن باید نتایج به دست آمده از پژوهش را با مطالعات پیشین مقایسه کنید. بهتر است پس از نتیجه گیری و مقایسه، پیشنهادهایی را ارائه دهید و با این کار میزان تسلط خود بر موضوع را نشان دهید.

منابع تحقیق

یک مقاله پژوهشی بدون استناد به منابع تحقیق فاقد اعتبار و ارزش است. در ذکر منابع تحقیق دقت کافی را به کار برید. ذکر هر منبع استنادی در این قسمت ضروری است.  در مورد اصول مقاله نویسی قبلا مقاله ای در ترجمانو انتشار داده شده که خواندن آن را به علاقه مندان توصیه می کنیم.

مقاله پژوهشی

دانلود رایگان مقاله از ایران پیپر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.